Aspen Junior Seminar

Aspen Junior Seminar este un program pe bază de burse al al Institului Aspen România, care își propune să promoveze și să încurajeze abilitățile de leadership printre tinerii activi în mediul academic şi de voluntariat, cu potențial demonstrat de leadership și spirit de inițiativă civică.

Seminarul oferă participanților un spaţiu neutru de dialog şi interacțiune, în care au oportunitatea de a-și expune și chestiona propriile convingeri. Seminarul se adresează tinerilor între 20 și 24 de ani, cu realizări academice semnificative, precum și cu un istoric consistent de activități de voluntariat în sectorul academic, nonprofit și nu numai.

Selecția participanților se realizează având la bază un CV, o scrisoare de recomandare și un scurt eseu pe o anumită temă propusăCandidații selectați vor primi câte o bursă care acoperă costurile aferente cazării la locația seminarului, meselor și materialelor de seminar.

Seminarul are o durată de 4 zile, se desfășoară exclusiv în limba română și este construit în jurul Metodei Aspen, dezvoltată pe parcursul a peste 75 de ani și utilizată în cadrul tuturor programelor de leadership ale Institutului Aspen România.
Abordând texte clasice și reflecții filozofice ale unor autori precum: Thomas Hobbes, Jean-Jacques Rousseau, Fareed Zakaria, Nelson Mandela, George Orwell, Aristotel, Andrei Pleșu, Vaclav Havel sau Platon, seminarul deschide cadrul pentru un dialog informal și critic pe teme de interes ale societății actuale cum ar fi: identitatea individuală și pluraritatea valorilor în societate, raportul individ-comunitate, responsabilitatea și asumarea rolului de lider.

Potențialul individual al participanților, preocuparea față de realitățile societății din care fac parte, pasiunea și curiozitatea acestora, susținute de intervenția moderatorilor Aspen, contribuie la succesul și impactul seminarului.

În 2023, programele noastre de leadership dedicate tinerilor s-au diversificat și și-au amplificat impactul extins în alte două regiuni, oferind posibilitatea mai multor tineri de a explora ideile, valorile și provocările contemporane într-un mediu stimulativ și incluziv.

Astfel, Institutul Aspen România a organizat în 2023 două ediții Aspen Junior Seminar (București și Timișoara) și prima ediție a Junior Leaders Program Moldovaîn parteneriat cu Institutul Republican Internațional din Moldova.
Mai jos regăsiți detalii despre programele organizate în 2023.
Astfel, angajamentul nostru continuu de a inspira și de a conecta tineri din întreaga lume prin intermediul Aspen Junior Seminar s-a concretizat în:

 • Aspen Junior Seminar Timișoara:
  Institutul Aspen România, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), a organizat în perioada 23-25 august 2023 prima ediție a Aspen Junior Seminar în vestul României  la Timișoara, implicând 23 de studenți și tineri profesioniști din 7 județe ale României, atât din regiunea de Vest, cât și din alte regiuni. Seminarul a fost salutat cu entuziasm de către participanții locali, dar și din alte regiuni ale țării. Această colaborare a reprezentat un pas semnificativ în extinderea rețelei noastre și în aducerea valorilor și principiilor Aspen în vestul României.
 • Aspen Junior Seminar București
  Cea de a 13-a ediție a Seminarului a avut loc în perioada 2-5 noiembrie 2023, la București, și a adus împreună 23 de studenți și tineri profesioniști din 5 județe ale României.
 • Junior Leaders Program Moldova:
  Prima ediție a programului dedicat viitoarei generații de lideri din Republica Moldova s-a desfășurat în perioada 21-25 noiembrie 2023, în apropiere de Chișinău și a reunit 21 de tineri activi în mediul profesional, academic sau de voluntariat, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, cu potențial demonstrat de leadership și spirit de inițiativă civică.
  Programul a fost derulat în parteneriat cu Institutul Republican Internațional din Moldova și a avut ca scop să motiveze, să inspire și să contribuie la perfecționarea viitorilor lideri din Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea abilităților lor de a deveni promotori ai schimbării pozitive în societate.
  Cea de a doua ediție a programului va avea loc în perioada 21-25 mai 2024.

Participarea la Seminariile Aspen Junior oferă accesul în comunitatea de aproximativ 265 de alumni ai Aspen Junior Seminar, ai cărei membri se reunesc deseori în cadrul a diverse evenimente dedicate comunității.

Sign up for our email newsletter

The best of the Aspen Institute Romania, right in your Inbox.

Thank you. You are subscribed to our newsletter. Subscribe The e-mail address is not valid.