Programul de Leadership pentru Sectorul Public

Programul de Leadership pentru Sectorul Public este organizat pe bază de burse, și este dedicat celor mai promițători lideri din sectorul public din România, fiind lansat de Institutul Aspen România în anul 2018.

Scopul programul este să motiveze, să inspire și să contribuie la perfecționarea reprezentanților cu potențial de leadership dovedit din diverse instituții publice din România, care pot deveni promotori ai schimbării și dezvoltării sectorului public.

Fiecare grupă a programului poate avea 20-25 participanți, cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, cu un nivel ridicat de fluență în limba engleză și caracteristici diverse din punct de vedere al genului, afilierii politice sau domeniului de activitate, aleși în urma unui complex proces de selecție bazat pe nominalizări. În funcție de tematica specifică a fiecărei ediții, invitațiile de transmitere a nominalizărilor sunt trimise către diferite instituții publice relevante din administrația publică centrală și locală, universități etc.

Participanții la program pot fi membri ai sistemului legislativ, profesioniști din administrația publică locală sau centrală (autorități, primării și municipalități, consilii locale și județene), universități sau membri promițători ai partidelor politice. Ei trebuie să își asume rolul de decidenți, fie că lucrează deja sau se pregătesc pentru a ocupa o funcție publică, să fie promotori ai dialogului nepartizan în beneficiul cetățenilor și al bunei guvernanțe și trebuie să aibă potențialul și disponibilitatea să se implice în reforme ale domeniilor esențiale pentru dezvoltarea României, indiferent de afilierea lor politică și ideologică.

Pe parcusul anilor 2021 și 2022, programul și-a dublat impactul și a organizat două grupe în cadrul celei de-a 3-a și a 4-a ediții:

  • Grupa de primăvară (online), a vizat în principal reprezentanții instituțiilor publice cu impact asupra dezvoltării locale și regionale a României (prefecturi, municipalități, consilii județene, agenții de dezvoltare regională, universități, spitale județene etc.)
  • Grupa de toamnă (cu prezență fizică) a acordat prioritate reprezentanților administrației publice centrale (membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai diverselor ministere, autorități de reglementare, autorități de supraveghere și control, partide politice etc.).

Numărul total de absolvenți ai programului a ajuns în 2023 la 125 persoane, implicate în comunitatea Aspen prin diverse activități și evenimente.

În anul 2023, cea de a 5-a ediție a programului aduce lansarea primei sale grupe regionale, care va demara la Timișoara în luna septembrie 2023, urmată de lansarea în luna octombrie a unei grupe dedicate reprezentanților administrației publice centrale, care va fi organizată în apropiere de București.

STRUCTURA ȘI CONȚINUTUL MODULELOR:

Două module, cu o durată de trei sau patru zile, organizate integral în limba engleză.

  1. Modulul 1, organizat în parteneriat cu Institutul Aspen SUA:

La baza fiecărei ediții a programului se află Seminarul Aspen, o dezbatere socratică pornind de la o serie de texte aparținând unora dintre cei mai mari filozofi ai lumii, din trecut și prezent. Prin dezbateri ghidate de moderatori iscusiți, pe teme precum libertatea, egalitatea, etica și responsabilitatea, participanților li se oferă un spațiu neutru în care își pun la încercare convingerile, într-o explorare atât individuală, cât și colectivă a leadership-ului și sunt îndemnați să reflecteze asupra modului în care valorile eterne le modelează deciziile și societatea în general.

  1. Modulul 2, organizat în parteneriat cu Institut national du service public – INSP, Franța (fosta Școală Națională de Administrație – École Nationale d’Administration – ENA):

Modulul combină prezentări ale experților, lucru pe grupe, sesiuni de schimb de experiență, studii de caz și ateliere de lucru pe diverse teme, cum ar fi: digitalizarea, dezvoltarea durabilă și inovarea, comunicarea în situații de criză, negocierea și vorbitul în public, parteneriatele public-privat, evaluarea impactului și influența asupra procesului de elaborare a politicilor publice, Mecanismul de redresare și reziliență etc.

MĂRTURII:

  • IOANA CHIRIȚĂ, consilier juridic, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Bursier al Programului, ediția 1, 2018-2019:

Programul a fost extrem de interactiv, mi-a dat ocazia să mă analizez și să îmi îmbunătățesc atuurile, minimizându-mi totodată vulnerabilitățile. În opinia mea, acest Program își propune să ajute fiecare participant nu doar să își îmbunătățească abilitățile de lider, ci și să devină o persoană mai bună, pe plan profesional și personal. Îi încurajez pe toți cei interesați de acest Program să pornească în această călătorie și să se bucure la maximum de această experiență, deoarece acesta este un program unic pentru angajații din sectorul public.

  • ANDREI POP, membru al Parlamentului, Camera Deputaților (2016-2020), Bursier al Programului, ediția 1, 2018-2019:

Am fost încântat de calitatea vorbitorilor și a experților care au fost alături de noi pe parcursul programului. O rețea complet nouă de colegi care împărtășesc aceleași obiective și valori, dar cu viziuni diferite asupra laturii practice a binelui universal. O călătorie care ne-a îndrumat pe propria cale, ca indivizi, deosebit de valoroasă din multe puncte de vedere, o reconfirmare că acțiunea pozitivă, bunătatea, încrederea, competența și speranța sunt elemente esențiale pentru a construi o societate mai bună. La un moment dat într-un seminar am avut un singur gând în minte: Da, SUNTEM CAPABILI!

  • PAVEL POPESCU, membru al Parlamentului, Camera Deputaților (2016-2020; 2020-prezent), Bursier al Programului, ediția 1, 2018-2019:

Programul de Leadership pentru Sectorul Public organizat de Institutul Aspen România mi-a oferit un nou set de abilități pe care nu am reușit să le descopăr singur. Institutul Aspen România este locul în care cei cu viziune se întâlnesc, discută și găsesc soluții pentru problemele reale ale lumii. Este locul în care poți începe să îți manifești ambiția.

  • CĂTĂLIN RAIU, Director Comunicare, Institutul Național de Statistică, Conferențiar la Universitatea București, Facultatea de Administrație și Afaceri, Bursier al Programului, ediția 3, 2021-2022:

Cred că Aspen este o comunitate de oameni cu preocupări și expertize diferite, care transmite mai departe virtuțile democrației. Promovează gândirea critică și te motivează să pășești dincolo de zona ta de confort intelectual și profesional. Personal, șansa de a fi participant la  Programul Aspen de Leadership pentru Sectorul Public reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra modului în care România ar trebui să își consolideze poziția în cadrul democrației Nord-Atlantice.

  • ALEXANDRU ROJA, Conferențiar, Universitatea de Vest, Timișoara, Bursier al Programului, ediția 1, 2018-2019:

Experiența oferită de Programul de Leadership pentru Sectorul Public al Institutului Aspen România a fost o revenire la valorile mele interioare, iar apoi un parcurs alături de colegi în încercarea de a descoperi valori autentice pe care liderii ar trebui să le învețe și să le practice în mod constant. Împreună cu formatorii și echipa de organizare a Institutului Aspen România, am învățat care sunt abilitățile și competențele necesare pentru a deveni lideri autentici în organizațiile și comunitățile noastre.

  • SIMINA TULBURE, membru al Parlamentului, Camera Deputaților (2020-prezent), Bursieră a Programului, ediția 4, 2023:

Experiența Aspen reprezintă un profund exercițiu de introspecție și un foarte valoros demers de consolidare a perspectivelor de acțiune publică. Stimulând atât competența, capitalul cultural, cât și identitatea spirituală a beneficiarilor programelor sale, Aspen cristalizează generații de lideri transformaționali, capabili să inspire prin exemplul propriu și să creeze ecosisteme de schimbare durabilă în comunitățile lor. Accesul la o rețea de indivizi excepționali și posibilitatea de a dezvolta legături strânse cu aceștia sunt factori ce îmbogățesc și mai mult experiența. Recomand nu numai această oportunitate, ci și acest tipar de leadership.

Programul de Leadership pentru Sectorul Public este susținut de:
Banca Comercială Română (BCR)
Enel Romania

Sign up for our email newsletter

The best of the Aspen Institute Romania, right in your Inbox.

Thank you. You are subscribed to our newsletter. Subscribe The e-mail address is not valid.