Institutul Aspen România (IAR), cu sprijinul Meta, a organizat o serie de trei mese rotunde pentru a
explora impactul potenţial al metaversului asupra României şi economiei sale. În cadrul meselor
rotunde, au fost abordate aspectele economice, legale şi etice ale metaversului, precum și modul în care România se poate poziționa ca lider în aceste tehnologii emergente.

Prima masă rotundă din cadrul proiectului a avut loc pe 26 septembrie 2023. Vorbitorii de nivel înalt au abordat potenţialul economic al metaversului în România, contextul legal şi potenţiale exemple de
implementare. A doua masă rotundă a proiectului a avut loc de 23 noiembrie 2023, participanții
dezbătând într-un format interactiv condițiile necesare pentru o strategie pentru metavers a României,
concentrându-se pe subiecte precum viziune şi obiective, cadru politic, infrastructură, şi resursele
necesare.

A treia întâlnire de tip masă rotunda din cadrul proiectului a avut loc pe 29 ianuarie 2024. Participanții au discutat într-un format interactiv ce este necesar pentru o strategie Metavers, concentrându-se pe subiecte precum competenţe şi forţă de muncă, susţinerea din partea publicului şi a industriei, cooperarea internaţională şi monitorizarea/evaluarea strategiei. Acestea sunt importante pentru a crea o fundație pentru luarea deciziilor și pentru a asigura că strategia metaversului este aliniată cu obiectivele generale pe care le ţinteşte România.
Evenimentul a avut loc în format tip masă rotundă, sub regula Chatham House. Radu Puchiu, Director al Programului Aspen Technology & Society, a moderat discuţiile.

Rezultatele meselor rotunde colaborative din cadrul acestui proiect vor fi integrate într-un White Paper finalizat de Institutul Aspen România până la sfârșitul lunii februarie 2024. Documentul, conţinând principiile cheie ale unei Strategii Naţionale pentru Metavers, va fi diseminat tuturor participanților la atelierele de lucru precum și instituţiilor publice relevante.