JUNIOR LEADERS PROGRAM 2024
Perioada de depunere a aplicațiilor s-a încheiat pe 3 mai.

Institutul Aspen România, în parteneriat cu International Republican Institute (IRI) Moldova, organizează cea de a doua ediție Junior Leaders Program (JLP), programul de leadership dedicat viitoarei generații de lideri din Republica Moldova.

După o primă ediție de succes organizată în luna noiembrie a anului 2023, cea de a doua ediție a programului va avea loc în perioada 21-25 mai 2024, în Republica Moldova, în apropiere de Chișinău și va reuni aproximativ 25 de tineri activi în mediul profesional, academic sau de voluntariat, cu vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani, cu potențial demonstrat de leadership și spirit de inițiativă civică. Sunt eligibili tinerii din Republica Moldova, cu realizări profesionale sau academice semnificative, precum și cu un istoric consistent de activități de voluntariat în sectorul nonprofit și nu numai.

Scopul programului este să motiveze, să inspire și să contribuie la perfecționarea viitorilor lideri din Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea abilităților lor de a deveni promotori ai schimbării pozitive în societate. Programul va provoca participanții să reflecteze asupra valorilor și ideilor fundamentale care stau la baza societății, implicându-i de asemenea în cursuri de formare la cel mai înalt nivel, care îi vor sprijini în implementarea principiilor de leadership despre care vor discuta în cadrul dezbaterilor.

Absolvenții JLP vor deveni Aspen Alumni, parte din comunitatea de absolvenți ai programelor de leadership Aspen Institute Romania, care numără în prezent în jur de 1500 de persoane din întreaga lume. De asemenea, absolvenții programului vor deveni parte din comunitatea International Republican Institute și vor avea astfel posibilitatea de a beneficia de schimbul de idei și de resurse din cadrul celor două comunități de lideri motivați să aducă o schimbare pozitivă în societate.

STRUCTURA PROGRAMULUI:

Programul este structurat pe două module, organizate integral în limba română.

  1. Modulul 1 – Seminarul Aspen: 21-23 mai 2024

Seminarul Aspen este construit în jurul Metodei Aspen, dezvoltată pe parcursul a 75 de ani și utilizată în cadrul tuturor programelor de leadership ale Institutului Aspen România. Seminarul este construit sub forma unei dezbateri socratice, pornind de la o serie de texte aparținând unora dintre cei mai mari filozofi ai lumii, din trecut și prezent, deschizând cadrul pentru un dialog informal și critic pe teme de interes ale societății actuale.

Prin conversațiile ghidate de moderatorii Aspen, pe teme precum libertatea, egalitatea, etica și responsabilitatea, raportul individ-comunitate, asumarea rolului de lider, participanților li se oferă un spațiu neutru în care își pun la încercare convingerile, într-o explorare atât individuală, cât și colectivă a leadership-ului și sunt îndemnați să reflecteze asupra modului în care valorile eterne le modelează deciziile și societatea în general. Seminarul oferă participanților un spaţiu neutru de dialog şi interacțiune, în care au oportunitatea de a-și expune și chestiona propriile convingeri și întrebări referitoare la leadership, valori, decizii și responsabilitate. 

  1. Modulul 2: 24-25 mai 2024

Modulul combină prezentări ale experților, lucru pe grupe, sesiuni de schimb de experiență, studii de caz și ateliere de lucru pe diverse teme, cum ar fi: democrația, funcționarea statului și implicarea civică.

Pentru a fi incluse în procesul de selecție, aplicațiile trebuie transmise exclusiv prin intermediul următorului formular până la data de 3 mai 2024.

Aplicația va include și încărcarea documentelor de mai jos, în limba română, în format PDF (fiecare document trebuie încărcat la secțiunea dedicată din formularul online):

  • Scrisoare de recomandare, din partea unei persoane familiarizate cu parcursul personal şi profesional al candidatei/-ului, care să indice compatibilitatea acestuia/ acesteia cu programul propus; 
  • Eseu de aproximativ 300 de cuvinte (circa 1 pagină) pe tema: Care sunt calitățile pe care le consideri necesare unui lider în contextul actual și care sunt liderii care reflectă aceste calități?
  • CV-ul candidatei/ului, care să evidențieze implicarea profesională, academică, civică și activitățile de voluntariat ale acestuia/-eia (maximum 3 pagini).

Costurile aferente Programului (transport între Chișinău și locația programului, cazare, masă, materiale de lectură) vor fi suportate de către organizatori. 

Programul detaliat pentru cele 5 zile ale Junior Leaders Program va fi transmis candidaților admiși, după încheierea procesului de selecție.

Junior Leaders Program, dincolo de a oferi participanților un spațiu de reflecție și revizuire a valorilor care le ghidează deciziile, reprezintă o oportunitate de dezvoltare, o călătorie intelectuală și o provocare personală. Toate acestea pot conduce către o schimbare de perspectivă în viziunea viitorilor lideri asupra comunității din care fac parte și a rolului de agenți ai schimbării pe care și-l pot asuma în societate.

Pentru orice întrebare legată de Program, rămânem disponibili la adresele de e-mail [email protected] (Institutul Aspen România) și [email protected] (International Republican Institute).