Aspen Junior Seminar

Aspen Junior Seminar este un program al Institului Aspen România care își propune să promoveze și să încurajeze abilitățile de leadership printre tineri activi în mediul academic şi de voluntariat, cu potențial demonstrat de leadership și spirit de inițiativă civică. Seminarul oferă participanților un spaţiu neutru de dialog şi interacțiune, în care au oportunitatea de a-și expune și chestiona propriile convingeri.

Seminarul se adresează tinerilor între 20 și 24 de ani, cu realizări academice semnificative, precum și cu un istoric consistent de activități de voluntariat în sectorul academic, nonprofit și nu numai. Selecția potențialilor candidați se va face având la baza un CV curent, o scrisoare de recomandare și un eseu care răspunde la întrebarea Care este importanța leadershipului bazat pe principii etice în dezvoltarea societății?. Evaluatorii sunt membrii echipei Aspen și moderatorul.

Seminarul este construit în jurul metodei Aspen, dezvoltată pe parcursul a 60 de ani și utilizată în cadrul tuturor programelor de leadership ale Institutului Aspen România. Abordând texte clasice și reflectii filozofice ale unor autori precum: Thomas Hobbes, Jean-Jacques Rousseau, Fareed Zakaria, Nelson Mandela, George Orwell, Aristotel, Andrei Pleșu, Vaclav Havel sau Platon, seminarul deschide cadrul pentru un dialog informal și critic pe teme de interes ale societății actuale cum ar fi: identitatea individuală și pluraritatea valorilor în societate, raportul individ-comunitate, responsabilitatea și asumarea rolului de lider. Potențialul individual al participanților, preocuparea față de realitățile societății din care fac parte, pasiunea și curiozitatea acestora, susținute de intervenția moderatorilor Aspen, vor contribui la succesul și impactul seminarului.

Moderatori:

  • Roxana Voicu-Dorobanțu

Roxana Voicu-Dorobanțu deține un doctorat în Relații Economice Internaționale și un master în management financiar și piețe de capital, ambele de la Academia de Studii Economice din București, precum și un postdoctorat în economie de la Academia Română. Interesele sale de cercetare merg de la modele de prognoză pentru e-finance, cu scopul de a îmbunătăți incluziunea financiară, la eco-inovare și dezvoltare durabilă. Ea este co-investigator principal într-un proiect finanțat de Swiss National Science Foundation, axat pe cercetarea interacțiunii dintre capital de risc și antreprenoriat.

A fost membru în 17 proiecte de cercetare și dezvoltare cu teme variind de la managementul riscului la prognozarea sistemelor educaționale din România, valorificarea avantajelor competitive ale României, îmbunătățirea imaginii României în străinătate, dezvoltarea cercetării interdisciplinare în sistemul educațional, business intelligence, îmbunătățirea managementului deșeurilor și stabilitatea sectorului bancar din CEE. Deși principalele obiective ale celor 17 proiecte de cercetare și dezvoltare diferă, există un numitor comun: angajamentul de a îmbunătăți starea curentă a României prin intermediul propunerilor de politici. Roxana este membru Aspen Institute Romania Fellows Network, Aspen Romania Young Leader din 2008, Royal Economic Society, World Economics Association, vice-președinte al English Speaking Union România, membru în Comitetul executiv al Centrului de Cercetare în Relații Economice Internaționale din ASE. În afară de implicarea ei academică (inclusiv participarea ei ca profesor invitat la Universitatea Edinburgh Napier, Scoția, Marea Britanie și Universitatea din Szczecin, Polonia), abilitățile ei sunt validate în mediul de afaceri, în implicări în poziție de consultant cu o serie de companii naționale și multinaționale.

  • Oana Marinescu

Oana Marinescu crede cu pasiune în comunicarea fundamentată pe valori – pe capacitatea de a-ți susține și împărtăși valorile, înțelegând și respectând în același timp valorile celorlalți. Fondatoare și manager al companiei de consultanță în comunicare, PR și public affairs OMA Vision (în 2010), Oana creează și implementează proiecte și strategii de comunicare cu viziune, credibilitate și curaj; abordează cu obiectivitate și limpezime subiecte dintre cele mai incomode sau delicate; și facilitează cu maturitate procese de transformare în descoperirea de sine sau în relațiile interumane. Experiența sa bogată, precum și forța interioară de a concepe, dezvolta și transforma în realitate proiecte majore de comunicare strategică în domeniul instituțional, cultural și al afacerilor, la nivel național și internațional, au generat schimbări și tendințe în peisajul românesc al politicii, dezbaterii publice și comunicării interculturale din ultima decadă. Pentru Oana, întrebarea nu este niciodată cine îmi dă voie, ci doar cine mă poate opri acum. Între 2012 și 2017 a fost Directorul de Comunicare al Festivalului și Concursului International George Enescu, elaborând și implementând împreuna cu echipa sa strategia de comunicare. Înainte de a înființa OMA Vision, Oana a fost Secretar de Stat și purtătorul de cuvânt al Guvernului României, și a deținut funcția de Director General pentru Diplomație Publică în Ministerul Român al Afacerilor Externe.

  • Mădălina Mocan

Mădălina Mocan este în prezent cercetător asociat cu Centrul pentru Studiul Democrației,  doctorand în Științe Politice al Universității Babeș-Bolyai și asistent de professor în Teorie Politică. În trecut a fost Director Executiv al Centrului Rațiu pentru Democratie în România. Subiectele de cercetare ce o interesează în prezent sunt legate de rolul stabilirii agendei și finanțării societății civile. Absolventă a facultății de Științe Politice din cadrul Universității Babeș-Bolyai, de unde a obținut și un Master în Managementul Organizațiilor Politice, are un interes academic și civic susținut în drepturile omului, etici applicate și participarea politică. Consultă diverse inițiative naționale și internaționale cu scopul de a întelege și combate traficul uman, în același timp dezvoltând un interes pentru formele inclusive de inovație socială. Este alumnă a Young Leaders Program 2009 al Institutului Aspen România și German Marshall Transatlantic Fellow 2014 și este membru al boardului Tech Soup Romania.

For more than 65 years, the Aspen Seminars on leadership, values, and the good society have challenged leaders in every field to think more critically and deeply about the good society. In this sense, the Aspen Junior Seminar aims to promote and advance leadership within the society among young people who are active in academia, volunteering and with a proven leadership potential according to the ethical values on which the Aspen Institute is based. 

The Aspen Junior Seminar gathers each year approximately 20 young leaders, aged 20 to 24. The candidates will be selected based on an updated CV, a letter of motivation and a short essay answering the question . Their application will be evaluated from 1 to 5, according to the following characteristics: motivation, initiative, vision and overall leadership potential. The evaluators are members of the Aspen team and the moderator.

The Seminar is built on the Aspen method. Discussions will be aided by an experienced moderator who knows the texts well and can help participants understand the concepts expressed and how they are relevant to today’s world. The text-based discussion between participants is an Aspen tradition and in order for the debate to be balanced, everyone is expected to contribute. The seminar lasts 4 days, starting on a Thursday afternoon and ending Sunday mid-day. 

The working language for the readings and discussions will be Romanian. A large part of the texts are constant and follow the structure of the standard reader of the Aspen Seminar for Leaders – Defining the Good Society. Also, depending on the choices of the moderator and on the relevant topics of debate in society at that specific time, some texts might differ from year to year. By  the end of the Seminar, the participants will have a better understanding of values-based leadership,  themselves and their values.

Sign up for our email newsletter

The best of the Aspen Institute Romania, right in your Inbox.

Thank you. You are subscribed to our newsletter. Subscribe The e-mail address is not valid.