Institutul Aspen România (IAR), cu sprijinul Meta, organizează o serie de trei mese rotunde pentru a explora impactul potențial al metaversului asupra României și economiei sale.

Tehnologiile imersive precum realitatea augmentată (AR), realitatea virtuală (VR) și realitatea mixtă (MR) au un impact considerabil asupra multor aspecte ale vieții noastre şi sectoare economice. Aceste tehnologii, adesea adunate sub termenul „metavers”, au potențialul de a revoluționa modul în care interacționăm cu internetul și unul cu celălalt. Printre exemplele unde metaversul va avea un rol cheie se numără: experiențele de învățare mai captivante și interactive pentru studenții de toate vârstele; îmbunătățirea pregătirii chirurgicale; educarea pacienților; tratamente de sănătate mintală; crearea unor noi forme de divertisment, cum ar fi jocurile de realitate virtuală și experiențe de realitate augmentată.

Deși în stadiile sale incipiente de dezvoltare, metaversul are potențialul de a contribui masiv la economia globală. Un studiu recent produs de Deloitte[1] estimează că produsul intern brut în UE ar putea creşte cu până la 259-489 de miliarde de euro până în 2035 – echivalent cu 1,3%-2,4% din PIB-ul total, din aceste tehnologii imersive.

Prin dezvoltarea unei strategii pentru metavers, România se poate asigura că este bine poziționată pentru a valorifica potențialele beneficii ale acestei tehnologii:

  • Impactul economic: metaversul are potențialul de a crea noi locuri de muncă și afaceri, de a stimula turismul și de a îmbunătăți educația și asistența medicală.
  • Impactul social: metaversul are potențialul de a conecta oameni din întreaga lume și de a crea noi forme de interacțiune socială.
  • Impactul asupra mediului: metaversul are potențialul de a reduce impactul nostru asupra mediului prin reducerea nevoii de a călători, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și îmbunătățind calitatea aerului.
  • Inovarea: metaversul este o tehnologie în evoluție rapidă care duce la inovare în multe domenii.

În cadrul celor 3 evenimente, participanţii vor dezbate aspectele economice, legale şi etice ale metaversului și vor discuta despre modul în care România se poate poziționa ca lider în aceste tehnologii emergente:

  • 26 septembrie 2023, masa rotundă #1: Ce este metaversul? Care este impactul acestuia asupra economiei?
  • noiembrie 2023, masa rotundă #2: Strategia pentru metavers – Viziune și obiective, cadru politic, infrastructură și resurse necesare.
  • ianuarie 2024, masa rotundă #3: Strategia pentru metavers – Abilități și forță de muncă, industrie și aprobare publică, cooperare internațională și monitorizare/evaluare.

Mesele rotunde se vor desfășura la București, cu o durată de aproximativ 2 ore fiecare. Radu Puchiu, Director al Programului Aspen Technology & Society, va modera sesiunile.  Mesele rotunde sunt o oportunitate pentru aproximativ 20 – 25 de reprezentanţi ai sectorului public, mediului de business, mediului academic şi societăţii civile de a se reuni pentru a discuta despre modul în care România poate valorifica beneficiile metaversului. Participanții vor avea ocazia să afle mai multe despre oportunitățile oferite de metavers, să relaționeze cu stakeholderi relevanţi și să se implice în conturarea unei strategii naționale pentru metavers în România.

Rezultatele acestor mese rotunde colaborative vor fi integrate într-un White Paper finalizat de Institutul Aspen România până la sfârșitul lunii februarie 2024. Documentul, conţinând principiile cheie ale unei Strategii Naționale pentru Metavers, va fi diseminat tuturor participanților la atelierele de lucru și instituţiilor publice relevante.

 

[1] https://research.facebook.com/quantifying-the-potential-economic-impact-of-the-metaverse/