Despre eveniment

Pentru a obţine o societate cu adevărat echitabilă, este nevoie de mai mult decât extinderea accesului la sistemele financiare existente. Institutul Aspen România, sub egida programului de politici publice Aspen New Economy & Society, a organizat această masă rotundă pentru a dezbate soluții financiare inovatoare care pot aborda în mod direct cauzele fundamentale ale disparităților economice.

În mod tradițional, bunăstarea financiară este folosită ca o măsură a echității sociale. Cu toate acestea, o societate cu adevărat echitabilă necesită schimbări sistemice. Acest eveniment a explorat modul în care putem remodela instrumentele și instituțiile financiare pentru a promova echitatea durabilă, pe termen lung, pentru toți cetăţenii. Scopul a fost de a valorifica inovația financiară pentru a aborda provocările societale, asigurându-ne că progresul este în beneficiul majorităţii cetăţenilor.

Puncte cheie de discuție:

  • Abilitarea comunităților defavorizate: Cum putem crea soluții financiare personalizate care să răspundă nevoilor și provocărilor specifice cu care se confruntă grupurile marginalizate?
  • Regândirea instituțiilor financiare: Ce modele și practici pot adopta instituțiile tradiționale pentru a acorda prioritate impactului social și a servi o gamă mai largă și mai incluzivă de persoane?
  • Rolul tehnologiei: Cum poate tehnologia să ajute la democratizarea instituţiilor financiare, la reducerea barierelor de intrare și la crearea unor condiții de concurență mai echitabile?
  • Politici publice pentru progres: Ce cadre de politici pot sprijini, reglementa și stimula inovarea în sectorul financiar, acordând prioritate corectitudinii și echității?
  • Elaborarea politicilor bazate pe date: Cum poate analiza datelor să contribuie la dezvoltarea și implementarea soluțiilor financiare care abordează eficient inechitățile sistemice?

 

Formatul Evenimentului

Masă rotundă cu participare pe bază de invitaţie nominală, în format Chatham House, moderată, bazată pe întrebări adresate vorbitorilor și urmată de intervenții deschise din partea participanților. Discuția a avut loc în limba română.

 

Despre Programul Aspen New Economy & Society

Programul reprezintă o platformă non-partizană de dialog transparent, imparțial, bazat pe dovezi, pluripartit. Aplicând Metoda Aspen, sub umbrela Programului a fost creată o comunitate cuprinzând decidenţi publici cheie, lideri ai sectorului privat şi reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile, cu scopul de a identifica provocările și oportunitățile neexploatate cu care se confruntă noul model economic, investițional și de dezvoltare existent în România și de a formula recomandări relevante de politici publice.

Partenerii programului Aspen New Economy & Society 2024: Mastercard, Provident Financial Romania, Garanti BBVA, TUD Group, Raiffeisen Bank

Galerie Foto

 

Agenda

 

14:30 – 15:00     Sosirea participanţilor & welcome coffee

15:00 – 15:10     Introducere

·       Ana Bobircă – Vicepreședinte, Asociația Oamenilor de Afaceri din România / Aspen Alumna & Roxana Voicu-Dorobanţu – Conferențiar universitar, Academia de Studii Economice din București / Aspen Fellow

15:10 – 15:40    Intervenţii oficiali

·       Alin Marius Andrieș – Secretar de stat, Ministerul Finanțelor

·       Iulius Marian Firczak – Secretar, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaţilor         

·       George Tuță – Chestor, Camera Deputaților                      

·       Florin Spătaru – Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Guvernul României                      

15:40 – 16:00   Prezentare – Incluziune financiară şi socială la Provident Financial Romania

·       Florin Bâlcan – CEO, Provident Financial Romania

·       Q&A

16:00 – 16:30    Intervenţii

·       Bogdan Pătru – Government Engagement Lead for Romania and Croatia, Mastercard

·       Parteneri program Aspen New Economy & Society & Membri Aspen

16:30 – 17:15 Discuţie masă rotundă

17:15 – 17:30 Concluzii