ASPEN JUNIOR SEMINAR

În perioada 12-15 decembrie 2019, Institutul Aspen România va organiza cea de-a șaptea ediție a Aspen Junior Seminar. Programul își propune să reunească aproximativ 20 de tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, activi în mediul academic şi de voluntariat, cu potențial demonstrat de leadership și spirit de inițiativă civică. Seminarul oferă participanților un spaţiu neutru de dialog şi interacțiune, în care au oportunitatea de a-și expune și chestiona propriile convingeri.

Seminarul este construit în jurul metodei Aspen, dezvoltată pe parcursul a 60 de ani și utilizată în cadrul tuturor programelor de leadership ale Institutului Aspen România. Abordând texte clasice și reflecții filosofice ale unor autori precum: Thomas Hobbes, Jean-Jacques Rousseau, Fareed Zakaria, Nelson Mandela, George Orwell, Aristotel, Vaclav Havel sau Platon, seminarul deschide cadrul pentru un dialog informal și critic pe teme de interes ale societății actuale cum ar fi: identitatea individuală și pluralitatea valorilor în societate, raportul individ-comunitate, responsabilitatea și asumarea rolului de lider. Potențialul individual al participanților, preocuparea față de realitățile societății din care fac parte, pasiunea şi curiozitatea acestora, susținute de intervenția moderatorilor Aspen, vor contribui la succesul și impactul seminarului.

Sunt eligibili tinerii între 20 și 24 de ani (inclusiv), cu realizări academice semnificative, precum și cu un istoric consistent de activități de voluntariat în sectorul academic, nonprofit și nu numai.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită dosarul de aplicație complet, până pe data de 25 noiembrie, către Mihai Cucu-Dumitrescu pe adresa de e-mail mihai.cucu@aspeninstitute.ro. Dosarul trebuie să conțină următoarele documente, în limba română, în format PDF:
– o scrisoare de recomandare, din partea unei persoane familiarizate cu parcursul personal şi profesional al candidatei/ului, care să indice compatibilitatea acestuia cu programul propus;
– un eseu de aproximativ 500 de cuvinte, pe tema: “Portretul meu ca lider”;
CV-ul candidatei/ului, care să evidențieze implicarea academică, civică și activitățile de voluntariat ale acestuia.

Seminarul va fi moderat de Roxana Voicu-Dorobanțu, conferențiar universitar doctor la Academia de Studii Economice și fellow al Institutului Aspen România.

Costurile aferente Seminarului (cazare, masă, materiale de lectură) vor fi suportate de către organizatori, urmând ca participanții să își acopere costurile de transport. Programul se va desfășura pe teritoriul României, iar limba de lucru va fi limba română.

Experiența Seminarului Aspen, dincolo de a oferi absolvenților un spațiu de reflecție și revizuire a valorilor care le ghidează deciziile, reprezintă o oportunitate de dezvoltare, o călătorie intelectuală și o provocare personală. Toate acestea pot conduce către o schimbare de perspectivă în viziunea viitorilor lideri asupra comunității din care fac parte și a rolului de agenți ai schimbării pe care și-l pot asuma în societate.