Despre eveniment

Uniunea Europeană se află într-un moment strategic crucial în modelarea inovației și competitivității bazate pe AI. Cu un potențial de a contribui cu până la 1,4 trilioane de euro la PIB-ul UE până în 2034 – așa cum arată un raport comandat de Google anul trecut –  provocarea este de a construi un ecosistem în care AI să stimuleze creșterea economică, într-un cadru de reglementare favorabil. Un element esențial în acest proces este dezvoltarea Codului de Bune Practici pentru AI, aflat în prezent în consultare publică și care va juca un rol complementar Legii UE privind Inteligența Artificială (AI Act), deja adoptată și în curs de implementare.

Masa rotundă, organizată de Institutul Aspen România sub egida programului Aspen Technology & Society, în parteneriat cu Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaților, și-a propus să dezbată cum pot România și Uniunea Europeană să stimuleze inovația și competitivitatea într-un cadru de reglementare care să accelereze, și nu să încetinească, progresul bazat pe AI.

Acest dialog interactiv organizat de către Institutul Aspen România a urmărit să reunească actori relevanți din societate pentru a explora rolului Codului de Bune Practici pentru AI și identificarea modalităților prin care părțile interesate pot contribui la forma sa finală.

În acest context, discuția din cadrul mesei rotunde s-a construit in jurul a trei teme:

  • Înțelegerea potențialului economic al AI și impactul său asupra pieței muncii și industriei.
  • Identificarea strategiilor pentru competitivitate, utilizând AI pentru reziliență economică și leadership tehnologic.
  • Consolidarea colaborării între sectorul public și privat pentru a asigura o implementare eficientă a reglementărilor AI

 

Formatul Evenimentului

Masă rotundă cu participare pe bază de invitaţie nominală, în format Chatham House, moderată de Radu Puchiu, Director al programului Aspen Technology & Society, bazată pe întrebări adresate vorbitorilor și urmată de intervenții din partea participanților. Discuția a avut loc în limba română.

 

Despre Programul Aspen Technology & Society

În cadrul programului Aspen Technology & Society, o platformă de dialog transparent, imparțial, bazat pe dovezi, pluripartit, a fost creată o comunitate alcătuită dintr-o gamă variată de stakeholderi relevanţi din sectorul public, privat și non-guvernamental, precum şi din mediul academic. Scopul este de a identifica oportunități neexploatate bazate pe digitalizarea sectorului public şi a economiei, noile tehnologii şi automatizare, dar şi de a promova reziliența societăţii în contextul noilor amenințări legate de tehnologie.

Galeria foto poate fi regăsită AICI.