Despre eveniment

Pentru o economie competitivă și durabilă, România are nevoie de mai mult decât doar ajustări graduale de politici. Institutul Aspen România organizează această masă rotundă, sub egida programului Aspen New Economy & Society, pentru a dezbate asupra alinierii politicilor naționale la standardele OCDE pentru a aborda disparitățile de bază în aspectele economice și structurale.

Evenimentul explorează modalitățile prin care România își poate remodela politicile și instituțiile economice pentru a promova creșterea durabilă și pe termen lung pentru toți cetățenii. Scopul este de a valorifica politici inovative pentru a îndeplini standardele OCDE, asigurând că progresul aduce beneficii economiei în general. În mod tradițional, dezvoltarea economică a fost măsurată prin repere financiare. Cu toate acestea, o economie cu adevărat echitabilă și la standarde OCDE necesită schimbări sistemice comprehensive. Această masă rotundă va discuta despre modul în care România își poate reorganiza cadrul economic pentru a promova un mediu propice dezvoltării durabile și creșterii favorabile incluziunii.

Puncte cheie de discuție:

  • Reforme structurale: Cum poate România să implementeze reforme aliniate la OCDE în domenii precum flexibilitatea pieței muncii, sistemele de învățământ și guvernanța corporativă?
  • Mediu de afaceri competitiv: Ce strategii poate adopta România pentru a reduce sarcinile administrative, pentru a îmbunătăți cadrele de reglementare și pentru a promova un mediu de afaceri transparent și previzibil pentru investitori?
  • Comerț deschis și echitabil: Cum poate România să își liberalizeze în continuare politicile comerciale pentru a se alinia la standardele OMC și a extinde relațiile cu țările OCDE?
  • Strategie de investiții: În ce moduri poate România atrage investiții străine directe de înaltă calitate care să contribuie la obiective economice durabile?

Formatul Evenimentului

Masă rotundă cu participare pe bază de invitaţie nominală, în format Chatham House, moderată, bazată pe întrebări adresate vorbitorilor și urmată de intervenții deschise din partea participanților. Discuția va avea loc în limba română.

Despre Programul Aspen New Economy & Society

Programul reprezintă o platformă non-partizană de dialog transparent, imparțial, bazat pe dovezi, pluripartit. Aplicând Metoda Aspen, sub umbrela Programului a fost creată o comunitate cuprinzând decidenţi publici cheie, lideri ai sectorului privat şi reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile, cu scopul de a identifica provocările și oportunitățile neexploatate cu care se confruntă noul model economic, investițional și de dezvoltare existent în România și de a formula recomandări relevante de politici publice.

Partenerii programului Aspen New Economy & Society 2024: Mastercard, UniCredit Bank Romania, Provident Financial Romania, Garanti BBVA, TUD Group, Raiffeisen Bank