Institutul Aspen România (IAR), cu sprijinul Meta, organizează o serie de trei mese rotunde pentru a explora impactul potențial al metaversului asupra României și economiei sale. În cadrul meselor rotunde, sunt abordate aspectele economice, legale şi etice ale metaversului, precum și modul în care România se poate poziționa ca lider în aceste tehnologii emergente. Prima masă rotundă a avut loc pe 26 septembrie 2023, participanţii discutând despre potențialul economic al metaversului în România, contextul legal și potenţiale exemple de implementare.

A doua masă rotundă a proiectului va avea loc în data de 23 noiembrie 2023. Participanții vor dezbate într-un format interactiv condiţiile necesare pentru o strategie pentru metavers a României, concentrându-se pe subiecte precum viziune și obiective, cadru politic, infrastructură, și resursele necesare. Prin dezvoltarea unei strategii pentru metavers, România se poate asigura că este bine poziționată pentru a valorifica potențialele beneficii ale acestei tehnologii:

  • Impactul economic: metaversul are potențialul de a crea noi locuri de muncă și afaceri, de a stimula turismul și de a îmbunătăți educația și asistența medicală.
  • Impactul social: metaversul are potențialul de a conecta oameni din întreaga lume și de a crea noi forme de interacțiune socială.
  • Impactul asupra mediului: metaversul are potențialul de a reduce impactul nostru asupra mediului prin reducerea nevoii de a călători, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și îmbunătățind calitatea aerului.
  • Inovarea: metaversul este o tehnologie în evoluție rapidă care duce la inovare în multe domenii.

Evenimentul va avea loc în format tip masă rotundă, pe bază de invitaţie personală, sub regula Chatham House, cu participarea a aproximativ 25 – 30 de reprezentanţi ai sectorului public, mediului de business, mediului academic şi societăţii civile. Radu Puchiu, Director al Programului Aspen Technology & Society, va modera discuţiile.

Rezultatele meselor rotunde colaborative din cadrul acestui proiect vor fi integrate într-un White Paper finalizat de Institutul Aspen România până la sfârșitul lunii februarie 2024. Documentul, conţinând principiile cheie ale unei Strategii Naționale pentru Metavers, va fi diseminat tuturor participanților la atelierele de lucru și instituţiilor publice relevante.