Masa rotundă a fost organizată de Institutul Aspen România, sub egida Programului Aspen Healthcare & Quality of Life, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Inovația stă la baza evoluției științei și îngrijirii medicale. Medicamentele inovatoare și vaccinurile sunt unele dintre cele mai puternice instrumente pentru a ajuta oamenii din întreaga lume să ducă vieți mai lungi, mai sănătoase, mai prospere și mai productive. Totodată, industria farmaceutică inovatoare este un contributor strategic la bunăstarea și economia României, investind activ în cercetare și dezvoltare și în programe de educație, diagnostic și access la tratament. O reformă esențială a sistemului de sănătate din România ar trebui să fie facilitarea accesului rapid și echitabil la medicamente inovatoare, precum și stimularea cercetării și dezvoltării și inovației farmaceutice în România, atât în ​​beneficiul pacienților, cât și al sistemului de sănătate.

Masa rotundă a inițiat un dialog necesar privind inovarea în domeniul farmaceutic la care să participe factorii interesați din sectorul public și privat, dar și mediul academic şi asociațiile de pacienți, pentru a analiza barierele existente și a propune soluții concrete privind îmbunătățirea accesului și promovarea investițiilor în inovare. În special, masa rotundă a dezbătut urmatoarele subiecte:

  • Strategia farmaceutică europeană: inovație și sustenabilitate
  • Corelarea între finanțarea sănătății și sănătatea financiară: industria farmaceutică inovatoare ca partener strategic în România
  • Exemple de bune practici: stimularea investițiilor în inovația farmaceutică în 3 țări europene

Prezentări:
Industria farmaceutică inovatoare ca partener strategic în România
Strategia farmaceutică europeană – Accesul echitabil la medicamente
Impactul economic al inovației farmaceutice