Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US au organizat vineri, 18 martie 2022, o nouă dezbatere în formatul Team Romania pe tema Războiul din Ucraina – securitatea și reziliența României.

Acțiunile Rusiei în Ucraina nu doar amenință situația de securitate din regiune, dar schimbă paradigma securității trans-Atlantice și a relațiilor internaționale. Impunerea de sancțiuni economice Rusiei de către Aliați, precum și posibila întrerupere a livrării gazelor către Europa de către Rusia vor avea impact economic pe termen lung, resimțit de ambele părți. Impactul economic se poate traduce în tulburări sociale, așa cum s-a întimplat în mod repetat de-a lungul istoriei. Pe termen scurt, asigurarea securității României este primordială. Dezbaterea a abordat provocările curente în asigurarea acestei securități în paralel cu analiza posibilelor evoluții și adaptarea la diverse scenarii, menținând traiectoria de politică externă a țării.

Team Romania este o platformă non-partizană, informală, a Institutului Aspen România şi a biroului din București al German Marshall Fund of the US, înființată în urmă cu 10 ani, pentru dezbatere, analiză și acțiune asupra celor mai relevante și actuale teme pentru România, reunind reprezentanți cheie ai sectorului public, privat și non-guvernamental.

Întâlnirea Team Romania din 18 martie 2022 a beneficiat de participare la nivel înalt prin prezența domnului Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO și Președinte Fondator al Institutului Aspen România, precum și a domnului Prim-ministru Nicolae Ciucă, alături de un număr important de reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și Guvernului. La întâlnire au luat parte totodată Ministrul Apărării Naționale, Ministrul Economiei, Ministrul Energiei, Consilieri Prezidențiali, Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, reprezentanți ai Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Președintele și Secretarul General ai Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, alături de un număr important de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Galerie foto