News releases
Institutul Aspen România a desemnat câștigătorii Premiilor Aspen pentru Leadership 2022
Institutul Aspen România a organizat luni, 19 decembrie, la Athénée Palace Hilton Bucharest, cea de a douăsprezecea ediție a Galei Premiilor Aspen pentru Leadership, eveniment care a marcat și 16 ani de activitate a Institutului.
Evenimentul a adus recunoaștere persoanelor și organizațiilor care și-au lăsat amprenta asupra societății românești și globale în anul 2022, care au fost exemple de conduită etică și profesională, în domenii precum serviciul public, tehnologia, cercetarea și inovarea, arta sau patrimoniul cultural.
Premiul ”Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” a fost acordat doamnei ROBERTA METSOLA, președinta Parlamentului European. Din 2013, când a fost aleasă pentru prima dată în Parlamentul European, doamna Roberta Metsola a fost o susținătoare a luptei împotriva corupției, a necesității respectării statului de drept, a nevoii de regândire a politicilor de migrație și a libertății presei. Conducerea excelentă a doamnei președintă Roberta Metsola în cadrul Parlamentului European, începând cu luna ianuarie a anului 2022, a deschis calea către o societate europeană mai rezilientă, construită pe un model democratic care generează mai multă diversitate și incluziune, bazată pe valori și statul de drept, condusă de inovație și conștientă de nevoia protejării propriilor cetățeni și a mediului înconjurător.
Trofeul ”Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” a fost înmânat doamnei Roberta Metsola în cadrul evenimentului de către domnul MIRCEA GEOANĂ, Președinte fondator al Institutului Aspen România și Secretar general adjunct al NATO.
Premiul ”Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” se acordă în fiecare an de către Institutul Aspen România unui lider din sectorul public sau unei organizații internaționale care a excelat în domeniul său de activitate, sprijinind și promovând constant valorile unui model de leadership de excelență.
Premiul “Inovație și Tehnologie” a fost acordat domnului MIHAI CEPOI, fondator al companiei Jobful. Jobful este o platformă online pentru achiziția de talente, lansată în luna mai 2018, care ajută companiile să atragă, să formeze și să angajeze profesioniștii de care au nevoie. Jobful și-a oferit sprijinul pentru ca persoanele afectate de războiul din Ucraina să își reconstruiască stabilitatea financiară prin acces facil la oportunități de angajare în străinătate și la distanță, prin intermediul platformei gratuite Jobs for Ukraine, care a devenit cea mai mare platformă de sprijinire a angajării pentru ucraineni la nivel regional, atrăgând peste 7.000 de ucraineni și 2.000 de angajatori din 49 de țări.
Premiul ”Artă și Societate” a fost acordat doamnei ADINA PINTILIE, regizor, artist vizual și curator. Filmul său Touch Me Not/Nu mă atinge-mă a câștigat Ursul de Aur pentru Cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2018 și a fost nominalizat pentru premiile Academiei Europene de Film, primind aprecierea criticilor în publicații precum The New York Times, Hollywood Reporter, Die Welt, Die Zeit, Sight & Sound, Télérama, Les Inrockuptibles, Indiewire și altele. Proiectul de artă vizuală al Adinei Pintilie, Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului, a fost selectat să reprezinte România în cadrul ediției 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția.
Premiul “Serviciu Public cu Demnitate” a fost acordat domnului General-locotenent CORNELIU POSTU, director al Statului Major al Apărării și militar cu o carieră profesională de peste patru decenii, recunoscută prin numeroase distincții onorifice, dintre care amintim: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de „Cavaler“, cu însemn pentru militari; Ordinul Naţional „Virtutea Militară“ în grad de „Cavaler”, cu însemn pentru militari. În ultima perioadă, domnul General-locotenent CORNELIU POSTU s-a concentrat asupra promovării respectului pe care militarii îl au față de valorile armatei: eroii de ieri și de azi ai României. S-a implicat activ în campaniile de omagiere a veteranilor de război și a fost alături în acțiunile pentru sprijinul militarilor răniți, veterani din teatrele de operații.
Premiul ”Patrimoniu Cultural și Societate” a fost acordat proiectului VIA TRANSILVANICA, al Asociației Tășuleasa Social. Via Transilvanica este un traseu pe distanță lungă, care traversează România de la Putna în Bucovina, până la Drobeta Turnu-Severin pe malul Dunării, măsurând 1.400 km. Proiectul a fost lansat oficial în luna octombrie 2022 și are o componentă socială importantă. Drumul străbate diversitatea etnică, istorică, culturală și geografică a Transilvaniei și în final a întregii țări, oferind călătorilor posibilitatea de a lua parte la o formă lentă și activă de turism, în timp ce oferă șansa la dezvoltare economică pentru câteva sute de comunități din România, în special din mediul rural.
În cadrul evenimentului a fost acordat și Premiul Aspen pentru “Inițiativă Socială”, votat de comunitatea absolvenților programelor de leadership ale Institutului Aspen România. Premiul a fost acordat proiectului ROMÂNIA FĂRĂ DOSAR, inițiat de către doi absolvenți ai Programului de Leadership pentru Sectorul Public al Institutului Aspen România: doamna Anamaria Nicola (Decan al Facultății de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării) și domnul George Cristian Tuță (Chestor al Camerei Deputaților, Parlamentul României). Proiectul aduce împreună mediul academic, actorii din zona politică și reprezentanții societății civile, cu scopul de a accelera debirocratizarea și simplificarea proceselor administrative, prin intermediul unui hackathon dedicat studenților.
Evenimentul dedicat decernării Premiilor Aspen pentru Leadership a fost susținut de: BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ (BCR), RAIFFEISEN BANK, UNICREDIT BANK, dna Cătălina Iuga și dl Vasile Iuga, ALLIANCE HEALTHCARE ROMANIA, MERK CLASS, TUD GROUP, ORION. Cu sprijinul DAVID SANDU JEWELRY, AQUA CARPATICA, DOMENIILE SÂMBUREȘTI, MAIGRE COUTURE. Partener media AGERPRES.
Printre câștigătorii din anii anteriori ai Premiilor pentru Leadership ale Institutului Aspen România, menționăm: Dl. Jens Stoltenberg (Secretar General al NATO), Dl. Pierre Moscovici (Membru al Comisiei Europene – Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă în perioada 2014-2019); Dl. Michel Barnier (Președinte Task Force UE pentru Relația cu Regatul Unit); Dl. Gunther Krichbaum (Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german); Dl. Ambasador Sorin Ducaru (director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene); Echipa Invictus România 2017; Dl. Cristian Mungiu (regizor, producător și scenarist român).