În An Centenar, două dintre principalele provocări cu care se confruntă România sunt declinul demografic și emigrația. Conform Institutului Naţional de Statistică, 217 000 de români au părăsit ţara în 2017, proporția cea mai mare de emigranți înregistrându-se în categoria de vârstă 20 – 39 de ani, categoria cu cel mai ridicat potential de productivitate. Având în vedere şi sporul natural negativ din ultimii ani, mai multe studii estimează că populaţia României va scădea la aproximativ 15 milioane de locuitori în 2050.

Dacă în termeni cantitativi perspectiva este îngrijorătoare, în termeni de calitate a resursei umane, lucrurile arată la fel de sever: în recentul Index al Capitalului Uman (HCI) realizat de Banca Mondială, România se află pe locul 67 în lume, în spatele Albaniei, Moldovei sau Georgiei. În 2017, România a fost a doua ţară din lume, după Siria, ca număr de emigranţi economici, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Migraţiei. Astfel, populaţia tânără a României este extrem de vulnerabilă în faţa schimbărilor masive pe piaţa muncii şi a aptitudinilor profesionale impuse de Revoluţia Industrială 4.0.

Ţinând cont de aceste tendinţe, Institutul Aspen România (AIR), în parteneriat cu A.T. Kearney și Biroul din București al German Marshall Fund (GMF), a organizat în luna iunie a acestui an proiectul Romania Competitiveness Toward 2050: Wargaming-based Lessons. Acest proiect s-a desfășurat sub forma unui wargame, cu participanți din sectorul public, privat, non-guvernamental și mediul academic, pe tema resursei umane a țării şi a schimbărilor de paradigmă aduse de noile tehnologii. Scopul acestui exercițiu a fost de a identifica posibilele scenarii ale dezvoltării României și punctul de plecare în vederea creării unor strategii aplicabile într-un viitor apropiat și mediu.

Rezultatele acestui exerciţiu de anticipare a viitorului apropiat şi mediu pentru resursa umană a ţării vor fi prezentate în cadrul conferinţei Capitalul uman românesc în era declinului demografic, migrației și revoluției tehnologice, în prezenţa decidenţilor publici relevanţi, reprezentanţilor mediului de afaceri, academic şi instituţiilor financiare internaţionale. Conferinţa este organizată sub egida comună a Team Romania şi a programului de politici publice Aspen Future of Work.

Team Romania reprezintă o platformă a AIR si GMF, cu scopul angrenării reprezentanților Administrației Prezidențiale, Guvernului României, serviciilor de informații și partidelor politice, alături de mediul economic, academic și neguvernamental într-un dialog nepartizan menit să ofere decidențior cele mai bune soluții și propuneri de acțiune pentru a a adresa provocările și oportunitățile cu care se confruntă România pe plan politic, economic și social.

Programul Aspen Future of Work aduce împreună o comunitate formată din reprezentanţi ai mediului public, privat, non-guvernamental şi academic, interesată de viitorul forţei de muncă din România, care urmăreşte să faciliteze pregătirea şi implementarea politicilor publice în vederea pregătirii resursei umane a țării în contextul demografic existent şi ţinând cont de schimbările aduse de Revolutia Industrială 4.0.

Romania Competitiveness Toward 2050: Wargaming-based Lessons and Guide

 

Agenda

27 noiembrie

09:00 – 09 :30 Înregistrare & Welcome Coffee

09:30 – 09:40 Cuvânt introductiv
Mircea Geoană, Președinte, Institutul Aspen România
Larisa Rotaru Baltag, Coordonator programe, German Marshall Fund of the United States

09:40 – 10:00 Prezentare Aspen Centennial Ideas: Romania Competitiveness Toward 2050: Wargaming-based Lessons
Florian Teleabă, Manager A.T. Kearney, Bucharest Office

10:00 – 11:00 Capitalul uman românesc în secolul XXI
Pot fi inversate actualele tendinţe demografice şi erodarea calităţii capitalului social al ţării?
Diana Loreta Paun, Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publica, Administraţia Prezidenţială
• Dr. Laszlo Attila, Preşedinte, Comisia pentru Sănătate Publică, Senatul României
Mariana Moarcăș, Senior Education Specialist, World Bank Romania

11:00 – 11:20 Prezentare Accelerate your thinking about disruption in the world’s labor markets
PwC’s Workforce Disruption Index
Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC Romania

11:20 – 12:20 Sesiune interactivă : Piaţa muncii, Revoluţia Industrială 4.0 şi exodul tinerilor
Ce tip de educaţie pentru ce fel de piaţă a muncii? Este posibil un “brain regain” românesc? Importul de forţă de muncă, ultima soluţie ?

12:20 – 12:30 Concluzii

12:30 – 13:00 Prânz