Ioana Petrescu este absolventă a Universității Harvard din Statele Unite. Ioana a obținut un master si un doctorat in economie de la acesta universitate. A fost numită ministru Finanțelor Publice, în martie 2014. A devenit astfel prima femeie aflată în fruntea Ministerului de Finante, mandatul său luând sfârșit în decembrie 2014.

Fiind un ministru tehnocrat, într-un guvern social-democrat, Ioana Petrescu a fost sustinator al mediului de afaceri și un luptator împotriva evaziunii fiscale. Printre proiectele de succes realizate în timpul mandatului său ca ministru de Finanțe sunt de remarcat: reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, rescrierea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pentru construcții speciale (de la 1,5% la 1%), lansarea „Spațiului Privat Virtual”, o platformă de comunicare online între ANAF și contribuabili, modernizarea Trezoreriei cu scopul de a o transforma în acceptator de plată cu cardul, eliminarea a 92 de taxe fiscale și parafiscale, reformă menită să reducă birocrația în cadrul fiscal, a pus bazele proiectului Loteriei Fiscale, a introdus a limita a tranzactiilor in numerar pentru reducerea evaziunii fiscale, a modernizat si intarit directia de preturi de transfer si a semnat si promovat tratate internationale pentru reducerea erodarii bazei de impozitare prin transferul profiturilor multinationalelor.

În prezent, Ioana Petrescu este cercetator la Harvard Kennedy School. Mai exact, este afiliata cu doua centre din cadrul universitatii: este Senior Fellow la Mossavar Rahmani Center for Business and Government si Visiting Research Fellow la Ash Center. Este si consultant pe probleme de fiscalitate si de reforma a administratiei centrale pentru mai multe guverne din Europa si Orientul Mijlociu. In acelasi timp, Ioana Petrescu conduce Centrul de Inovare si Leadership din cadrul SNSPA. De asemenea, din ianuarie 2016, este membru al board-ului Tech Lounge, un ONG care organizeaza Innovation Labs, un pre-accelerator national de afaceri in domeniul IT.

Ioana Petrescu este din noiembrie 2018 vicepresedinte, coordonator al Consiliului de Strategii Guvernamentale si coordonator al departamentului economic al partidului PRO Romania.