Aspen Energy Lab (AEL) este un program dezvoltat de Institutul Aspen România şi Energy Policy Group (EPG), cu sprijinul ENEL România, având misiunea de a încuraja o dezbatere transparentă, responsabilă şi non-partizană asupra sectorului energetic românesc. Aceste dezbateri au fost gândite sub formă unei platforme de discuţii (mese rotunde) dedicate tinerilor profesionişti interesaţi de domeniul energiei, atât din mediul privat cât şi din mediul public. Astfel, acest proiect reuneşte participanţi din domenii variate, angrenaţi într-o discuţie pe tema energiei, incorporând subiecte non-tehnice legate de guvernanţa energetică, protecţia socială, contextul global şi regional, inovarea, etc. Discuţiile sunt moderate de către experţi în domeniul energiei și se bucură de prezența unor invitați de calibru, experți în domeniul energetic și nu numai. Livrabilul Aspen Energy Lab este un white paper conţinând recomandările de politici publice ale comunităţii.

Discuțiile din cadrul atelierelor de lucru ale Promoției Aspen Energy Lab 2017 au pornit de la analiza propunerilor de politici energetice cuprinse în pachetul „Energie curată pentru toți europenii” și publicat de Comisia Europeană în noiembrie 2016. Sărăcia energetică și consumatorul vulnerabil, două teme interconectate și relevante pentru România, sunt menționate cu precădere în propunerile Comisiei.

Preocuparea membrilor AEL 2017 pentru aceste subiecte de sărăcie energetică și vulnerabilitate a consumatorilor de energie în contextul din România i-a determinat să pornească de la aceste propuneri și să caute cele mai adecvate metode prin care țara noastră poate să adreseze sărăcia energetică și vulnerabilitatea consumatorilor, nu doar pe plan intern, ci și european. De aceea, white paper-ul prezintă un set de recomandări pe care grupul Aspen Energy Lab 2017 le adresează prioritar negociatorilor români ai Pachetului „Energie curată pentru toți europenii” (în principal Ministerul Energiei și Reprezentanța României la UE), autorităților care pregătesc Președinția UE din 2019, precum și Ministerului Muncii, Ministerului Energiei și Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Promoția AEL 2017 este formată din următorii participanți:

 1. Alexandra Adăscăliței
 2. Vlad Bodea
 3. Robert Bogdanffy
 4. Roxana Caliminte
 5. Sergiu Căpîlnean
 6. Alexandru Ciurel
 7. Adelina Dabu
 8. Lucian Indrieș
 9. Mihai Macarie
 10. Cătălina Nedelcu
 11. Andreea Nica
 12. Alexandra Panait
 13. Constantin Postoiu
 14. Cristina Prună
 15. Eduard Daniel Răducanu
 16. Lucian Petrică Rusu
 17. Ștefan Voicu

Îi mulțumim lui Radu Dudău pentru moderarea sesiunilor.