Seminarul Socrates Transatlantic

Seminarul de leadership Socrates Transatlantic a fost lansat de Institutul Aspen România în anul 2019 și reunește în fiecare an aproximativ 20-25 de lideri (inclusiv decidenți publici) de pe ambele maluri ale Atlanticului, pentru un dialog informal pe teme actuale legate de relațiile transatlantice, într-un cadru multinațional.

Începând cu anul 2022, seminarul este organizat anual la Bruxelles (Belgia), un punct central atât pentru NATO, cât și pentru UE, pe parcursul a 3 zile.

Pentru edițiile 2022, 2023 și 2024, seminarul a avut ca parteneri NATO (prin Policy Planning Unit in 2022 și Public Diplomacy Division în 2023) și European External Action Service.

Seminarul Socrates Transatlantic utilizează Metoda Aspen de creare a unui grup divers în ceea ce privește sectoarele de activitate (privat, public, neguvernamental), genul, apartenența politică, participanții provenind în principal din domenii precum: securitate, apărare, afaceri externe și relații internaționale, tehnologie, telecomunicații.

În cadrul fiecărei ediții, participanții se reunesc și analizează, pe baza unor texte trimise în prealabil, provocările contemporane specifice domeniilor respective, prin intermediul unui dialog moderat de experți. Fiecare ediție a seminarului este concepută sub forma unei explorări de tip socratic, cu scopul de a facilita schimbul de idei.

Sub îndrumarea moderatorilor Aspen, fiecare seminar își invită participanții să analizeze teme presante și de actualitate cu care se confruntă societatea contemporană și să susțină o dezbatere informală, constructivă pe subiecte relevante, cum ar fi: îmbunătățirea rezilienței naționale și euro-atlantice (reziliența economică, de securitate, tehnologică, democratică), viitorul angajamentelor de securitate multilaterale (cum ar fi NATO), soluții pentru comunitatea transatlantică de mobilizare a resurselor și tehnologiilor sale cheie, pentru a face față provocărilor geostrategice tot mai mari etc. 

Seminarul Socrates Transatlantic este organizat anual, exclusiv în limba engleză, în parteneriat cu Programul Socrates al Institutului Aspen US. Absolvenții seminarului se vor alătura astfel comunității absolvenților Institutului Aspen România, care numără peste 1500 persoane din întreaga lume, precum și rețelei de absolvenți Socrates, care a ajuns să numere peste 8.000 de lideri din întreaga lume, din sectorul public, dar și privat, non-profit și academic.

În cadrul conversațiilor avute pe parcursul seminarului, participanții își formează o opinie despre materialele din bibliografie și formulează răspunsuri la problemele pe care le discută în cadrul întâlnirilor de tip masă rotundă. Seminarul asigură un dialog stimulator, introspecție bazată pe valori și o dezbatere dinamică prin care participanții își îmbunătățesc abilitățile de leadership. Seminarul Socrates contribuie la dezvoltarea unei rețele profesionale unice de absolvenți și determină oamenii cu idei să treacă la acțiune.

Cea de a 7-a ediție a Seminarului Socrates Transatlantic va avea loc în 2025, la Bruxelles.

Participarea la seminar se realizează pe bază de invitație.

Sign up for our email newsletter

The best of the Aspen Institute Romania, right in your Inbox.

Thank you. You are subscribed to our newsletter. Subscribe The e-mail address is not valid.